Výcvik dětí
Koně jsou pro děti velmi přínosnou aktivitou. Rodiče dnes vítají, pokud dítě získá vážný zájem, který ho odvádí od televize, chytrých telefonů a počítačových her. První lekce u koní může být prvním krokem k celoživotní zálibě, která posiluje tělo i duši.

Kdy začít?
S jezdeckým výcvikem se dá začít polehoučku od tří let. Samozřejmě jsou lekce přizpůsobeny věku a vyspělosti dítěte. Cílem je, aby je to bavilo a bylo to bezpečné. Proto s malými dětmi při vodění na koni musí jít kromě vodiče koně vedle dítěte ještě jeden pomocník, který ho zajišťuje. Většinou jsou tuto roli přivítají rodiče, kteří si své dítě vedle koně jistí a mohou tak společně strávit v přírodě příjemné chvíle. Lekce s malými dětmi jsou individuální.
Lekce pro malé děti u nás zahrnují především jízdy v terénu s vodičem, kdy vnímají více podnětů z okolní přírody a na koni se přirozeně uvolní. Na jízdárně zase zařazujeme cvičení na koni, jednoduché voltižní cviky, jízdy zručnosti. Cílem je uvolněnost, rovnováha, důležité předpoklady správného sedu na koni, který jim umožní s jeho pohybem splynout.
U dětí do deseti let také volíme kratší délku lekce – je lepší, aby chtěly víc, než aby byly po celé hodině unavené a chtěly jízdu ukončit. Optimální je více malých lekcí od dvaceti do třiceti minut.
Starší děti, které jsou již fyzicky zdatnější, již zvládnou první lekce na lonži. Někdy jsou děti i rodiče názoru, že by dítě mohlo dělat rychlejší pokroky, jezdit samo, cválat a skákat. Je lepší důvěřovat zkušenostem instruktora, který nejlépe pozná, kdy je vhodná chvíle na další stupeň výcviku. Čím pečlivěji je veden výcvik na optimálně vybalancovaný sed, tím rychleji pak výcvik postupuje dále. Většina úrazů v jezdectví je způsobena špatnou rovnováhou v sedle, kdy jezdec není schopen absorbovat prudší pohyb koně a nemá možnost mu dávat správné signály.
Poznávání koní – už od nejútlejšího věku se mohou děti pod dohledem zapojovat do péče o koně. Potřebují však neustálou přítomnost instruktora nebo jeho asistenta. I když si vyslechly pravidla mnohokrát, je normální, že na ně občas zapomenou.

Základní výcvik
- individuální trénink
- výcvik je zaměřen na získání rovnováhy v sedle ve všech chodech koně jako nezbytného základu správného a bezpečného ježdění

Voltižní kroužek
- voltiž je gymnastika na koni vedeném lonžérem na dlouhé oprati (lonži)
- je ideálním spojením lásky ke koním a gymnastiky. Vedle fyzického benefitu, zlepšování kondice, rovnováhy, koordinace, má velký přínos v oblasti rozvoje osobnosti. Voltižní jezdec musí umět spolupracovat jak s koněm, tak s ostatními členy družstva. Sebeovládání, kázeň – bez které to u koní nejde, odvaha učit se nové věci, zodpovědnost – to jsou vklady do budoucího života, které s sebou tato disciplína nese.
- rozjezd této aktivity byl podpořen z Fondu Kraje Vysočina