Naši členové
trénují a závodí

Faktem je, že hiporehabilitační koně pracují těžce a musí být mnohem větší atleti než průměrně pracující rekreační koně. Pro udržení jejich optimálního pohybového mechanizmu, rovnováhy a dobré práce hřbetu potřebují pravidelnou gymnastickou práci pod zkušenými jezdci. Sportovní využití hiporehabilitačnímu má pro koně vedle podpůrné fyzické aktivity i výrazný přínos pro jeho psychickou pohodu - pokud není přetěžován a sport ho baví. V Ambře koně nejen skáčou parkury, ale také se účastní vytrvalostních dostihů, kde se navíc upevňuje vztah s člověkem a posiluje vzájemná důvěra v různých situacích.

Trochu historie
Stálí členové organizace mají za sebou léta zkušeností a úspěchů především ve skocích, později se přidaly pěkné výkony i ve vytrvalostním ježdění.

Daniel Burda
Trojnásobný nejúspěšnější jezdec oblasti Vysočina na koních Dinno a Corinna, absolvoval od svých začátků v kategorii dětí po seniory stovky startů. Nejvíce prvních míst získal s klisnou Corinna v soutěžích do stupně „L“ (52), s Dinnem dosáhl výkonnosti „ST“.

Vytrvalost - s koněm Sethi – synem Corinny po plnokrevném arabském hřebci, získal Dan Burda přední umístění ve vytrvalostních dostizích do 80 km a dvě Ceny kondice, což je cenná trofej udílená veterinární komisí závodů pro nejlépe natrénovaného koně na vzdálenost od 60 km. V roce 2000 s polokrevným valachem Doltér zvítězil v historicky prvním Mistrovství ČR ve vytrvalosti juniorů v Praze (60 km) a i zde získal jeho kůň Cenu kondice. O rok později se na MČR juniorů ve vytrvalosti umístil na 4. místě s Corinnou (60 km)

Své začátky si však odbyl – jak jinak – na Luskovi, se kterým se umístil na předních pozicích v soutěžích pro děti na styl na Mělníku, dva roky byl jeho cenným učitelem kůň Body.

V současné době se věnuje především výcviku teplokrevného valacha Lancelota do parkurových soutěží. Po poměrně těžkých začátcích, kdy jsme se potýkali se strachem z udidla, "headshakingem" a bolavými zády, v sezoně 2013 prokázal velký skokový talent, když v červenci absolvoval první soutěž st. Z a hned v září první a bezchybný parkur stupně L*.

Michaela Burdová
Od mládí jezdila aktivně parkury v Jezdeckém klubu Stará Boleslav , dosáhla výkonnosti stupně S. V roce 1980 získala titul přebornice Středočeského kraje ve skocích žen na koni Klim.

Až v roce 1999 se zaměřila na vytrvalostní ježdění, nejprve s Doltérem absolvovala úspěšně několik 40 km dostihů, dále zde byl kůň Sambuk, který byl největší nadějí pro vrcholový sport v této disciplíně, bohužel po slibném začátku se těžce zranil ve výběhu a musel být utracen. Poté se ve stáji objevil americký klusák Gambler. S ním absolvovala mnoho vytrvalostních dostihů včetně několika mezinárodních.

Největším úspěchem bylo 3. místo na MČR v Zábřehu na Moravě v dostihu 2x80 km. V roce 2005 byl Gambler pátým nejúspěšnějším koněm vytrvalosti v ČR.

Vendula Jaitnerová
Spolupracuje se Sdružením Ambra od jeho počátků, kdy jí samotné bylo teprve 12 let. Své první sportovní úspěchy sbírala s huculským koněm Dick, ze kterého - navzdory jeho velikosti - udělala plnohodnotného závodníka ve vytrvalostních dostizích. Získala řadu umístění a nezřídka za sebou dvojice nechala arabské koně, tolik ceněné (a velmi drahé) pro své špičkové vytrvalostní schopnosti. Část své kariéry strávila také s koněm Monet, který ji úspěšně přenesl přes řadu parkurů stupně ZL.

Dnes ve stáji Sdružení Ambra stojí nová sportovní naděje - Fortel, kterého si Vendula přivezla v roce 2010 jako mladého, nezkušeného koně přímo od chovatele z Veliké nad Veličkou. Jde o moravského teplokrevníka s výjimečnými skokovými schopnostmi, který se rychle seznamuje s dalšími a dalšími kolbišti na Vysočině a pomalu, ale jistě, zvyšuje svou sportovní výkonnost.

Robin Burda
Jezdeckou licenci získal ve 12 letech na zkušené Corinně, na které také absolvoval první parkury a první vítězství v soutěžích do st. Z. V současné době se věnuje přípravě mladého koně Lucky – zatím pouze ze země, Lucky je ještě příliš mladý na obsednutí. Příprava musí být pečlivá a pozvolná, protože černý hřebeček je novou akvizicí pro posílení – a omlazení hiporehabilitačního týmu – a také ho čeká kariéra rekreačně sportovního koně.
Robin také vrátil do sportu po dvouleté zdravotní pauze zkušenného Dinna, se kterým nyní získává umístění i na velkých kolbištích - např. v Kolíně.

Stájí Sdružení Ambra prošla řada dalších členů, adeptů jezdeckého sportu – někteří získali jezdeckou licenci a závodí, jiní se věnují jezdectví rekreačně. Velmi přínosným projektem byla Dětská jezdecká akademie, kdy se výuka jízdy na koni střídala se vzdělávacími bloky.